Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

27 Ağustos 2017 Pazar

Çocuklarda disk kayması



Bu rahatsızlığın çocuk hastalıkları arasında yer alması sizi şaşırtmasın.
Gerçekten de son araştırmalar, küçük çocuklarda da şikâyetlerin çok erken yaşlardan başlayabileceğini göstermiştir. Diskler, omurgamızın 24 adet serbest hareketli omurları arasında yer alan elastik kısımlardır.
Hayatın ilk yıllarında kan damarları tarafından beslenir ve oksijen alırlar. Daha sonraki yıllarda, beslenmeleri kendiliğinden, özel bir pompa sistemiyle gerçekleşir: Vücut yatış halindeyken bu diskler, aradaki sıvıyı, bu arada besin maddelerini alırlar. Ayağa kalkınca, meydana gelen basınç sebebiyle sıkışır ve sıvıyı geri verirler. Az hareket eden kişilerde bu işlem seyrek olacağından, tembelleşip giderek işlemez hale gelir. Diskler sıvı ihtiyaçlarını yeterli olarak alamadıklarından, zamanla elastikiyetlerini kaybederler. Bu da bir hayli ıstırap vericidir; daha başka rahatsızlıklara da yol açar.
Bebeği zamanından önce oturmaya ve ayakta durmaya alıştırmaya çalışmak, bu tür tehlikelere yol açabilir. Basınç sonucu disklerin aralarındaki kan damarları zedelenebilir. Bu sebeple bebeği, sağma soluna yastıklar koyarak destekleyip bir an önce oturtmaya çalışmak, yanlıştır. Çocuğun, "yatmak sürünmek emeklemek oturmak ayakta durabilmek" sırasını normal gelişmesi içinde takip etmesi doğru olur.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder