Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

26 Ağustos 2017 Cumartesi

Çocuklarda çıkık ve kırıklar



Sert bir çarpma, düşme ya da trafik kazası sonunda kemiklerde görülebilecek bir arızadır. Bu durumda kemik, eklem yerinden çıkarlar. Tekrar yerine oturtulması gerekir. Çocuklarda en sık görülen çıkık türleri, dirsek, parmak ve kalça çıkıklarıdır. Anne babalar, bir kemiğin yerinden çıkıp çıkmadığını, eklem yerinin biçim bozukluğundan, çıkan kemiğin hemen hiç hareket edemeyişinden veya ancak ağrılı şekilde hareket ettirilebilmesinden ve çıkığın çevresindeki doku kısımlarının şişmeye başlamasından anlayabilirler.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen özel bir dirsek çıkığını ise hemen fark etmek kolay olmaz. Eğer anne ya da baba bebeğin düşmesini önlemek veya yattığı, oturduğu yerlerden kaldırmak isterken kollarından tutup hızlıca çekerse, bebeğin ön kol kemiği başparmaktan dirseğe kadar olan kemik dirsekte bağlı olduğu eklemden çıkabilir. Bunun sonucunda kol hafif kıvrılmış şekilde dirsekten sallanır, her kımıldanışında da bebeğe büyük acı verir. Çıkıklar doğru olarak yerine yerleştirilir, tedavileri özenle yapılırsa, fazla tehlike oluşturmadan iyileşir. Yerinden çıkan kemik, kırıklarda olduğu gibi dikkatlice üçgen bezle ya da geniş eşarpla sarılır, bebek hemen bir doktora götürülür. Çocuğunuz bir kaza geçirdiyse ve kemiklerinde kırık olduğunu tahmin ediyorsanız, vakit geçirmeden hastaneye götürmelisiniz. Kırılan kemik, aşağıda anlatılan şekilde tanınabilir:
1 Kaza sırasında, çocuk kınlan kemiğinden çıkan sesi duymuş olabilir.
2 Kırılan kemiğin üzerindeki kısım, elle dokunulduğunda çok acı verir ve şişmiştir.
3 Çocuk, kınlan eklemini ancak büyük acılara katlanarak hareket ettirebilir.
4 Kırılan bacak ya da kol kısalır ve anormal bir eğrilik gösterir.
5 Kırık yer üzerinde parmağımızı ileri geri oynattığımızda, kemik çıkıntısı hissedilir.
Kırıklarda ilk yardım
Açık kırıklar, daha uzun sürede iyi olurlar. Bu yüzden çocuk bir kaza geçirdiğinde, kırık olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Eğer kırık varsa, hastaneye taşınırken önce kırığın güvenlik altına alınması gereklidir. Aksi halde taşıma sırasında hareket eden sivri uçlu kırık kemik parçalan, damarları ve sinirleri zedeleyebilir, deriyi delerek açık kırık flamasına yol açar.
Çocuğunuzu hastaneye götürmeden önce yapabileceğiniz ilk yardım şudur:
Burun direği kemiği kırılması sadece doktor tarafından tedavi edilebilir. Çene kemiği kırıklarında, alt çene yukarı kaldırılarak, dişler dikkatle üst üste oturtulur. Çene allından sıkıca yapılan bandaj, kala üzerinde düğümlenir.
Köprücük kemiği kırılırsa, sakatlanan taraftaki kol, gövdeye bağlanır.
Çocuk öksürüp aksırırken acı çekiyorsa, kaburgalarından biri ya da birkaçı kırılmış demektir. Doktora gidene kadar elastik bandajla göğüs kafesini sıkıca sarmanız faydalı olur. Bandajı çocuk nefes verdiğinde göğüs kafesi daraldığında sararsanız, isabet edersiniz. Çocuk öksürürken kan görülürse, akciğerinde yaralanma olduğu anlaşılır. Bu durumda, kaburga sargısı zararlı olabilir. Hemen çocuğu sıcak tutan yumuşak örtülere sarıp, mümkün olduğu kadar az hareket ettirerek, en yakın hastaneye götürmelisiniz.
Kol ve bacak kırıklarında kırılan yer, kemiklerin hareket etmesini tamamen önleyecek şekilde korunmalıdır. Bunun için bir tahta parçası, ya da baston gereklidir. Baskıyı önlemek için, tahta önce yumuşak bir bezle sarılmalıdır. Kırık çevresine tahta sarılırken, çok sıkı olmamasına dikkat edilmelidir. Sıkı sargı kan dolaşımını engellediği için, tehlikelidir. Kırık kemiğin hareketini tamamen engelleyen bu sargının yerli yerinde olup olmadığı, her yarım saatte bir kontrol edilmelidir.
Kalça kırığı, önemli bir yaralanmadır. Kalçası kırılan çocuk, en kısa süre içinde, bir tahta üzerine yatırılarak hastaneye kaldırılmalıdır.
Bel kemiği kırıklarına daha seyrek rastlanır. Trafik kazası geçirmiş, ya da yüksekten düşmüş bir çocukta bu tür bir kırıktan şüphe ediliyorsa, hiç yerinden oynatılmadan en yakın doktor hemen eve çağrılıp, ilk yardımı yapmalıdır.
Açık kırıklarda, atardamarlardan biri zedelenmiş olabilir. Böyle durumlarda çocuk kan kaybedeceği için, yapılacak ilk iş acele doktor çağırmaktır. 

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder