Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

27 Ağustos 2017 Pazar

Çocuklarda ayak ve bacak bozuklukları



Çocuklarda Düztabanlık:  Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen bir durumdur. Düz bir yüzey üzerine basılınca elde edilen ayak izinde ayak parmaklarının köküyle taban arasında boş bir alan görülür. Düztabanlıkla bu boşluk yoktur, bütün ayak izi daha geniştir. Bebeklerde görülen taban düzlüğünün düztabanlıkla hiçbir ilgisi yoktur.
Taban oyukluğu bebek yürümeyi öğrendikten sonra, en erken ikinci yaşının sonunda tamamlanır.
Düztabanlığın meydana gelmesinin bazı sebepleri olarak; ayak kemerlerini destekleyen kasların, genellikle yatmayı gerektiren bir hastalık sonrası ayakların şiddetli incinmesi, ayak kemiklerinin kırılması, aşırı şişmanlık ve zafiyeti sayabiliriz.
Düztabanlığın tedavisi genel sağlık durumunun düzeltilmesi, alıştırmalar, ortopedik tedavi ve cerrahî müdahale şeklinde yapılmaktadır.
Düşük ayak: Ayağın yukarı kaldırılamaması halidir. Sebebi genellikle ayak bileği kaslarının felce uğramasıdır. Düşük ayağın en kötü şekillerine sebep olan hastalık, çocuk felcidir. Ayrıca kurşun zehirlenmesi ve ayak tahribi düşük ayağa yol açar. Tedavisi hastalığın ağırlığına göre değişir.
Eğri bacak (O biçim): Bütün bebekler dünyaya geldiklerinde eğri bacaklı görülürler. Ancak bu durum, sağlıklı bir bebekte ikinci yaşla birlikte sona erer. İkinci yaşın sonunda bacak şekli hâlâ değişmemişse, doktor büyük bir İhtimalle ortopedik tedavi tavsiye eder. Eğrilik raşitizmden (kemik zafiyeti) kaynaklanıyorsa, ortopedik tedavi kaçınılmazdır.
X şeklinde bacak: 2 ile 12 yaşları arasında bacaklardaki hafif X şeklinde bir eğrilik tabiidir. Doktor, hastalığı ayak ve bacak hareketlerinin dışında, özel kalıplarla tedavi eder.


Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder