Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

28 Ağustos 2017 Pazartesi

Süt dişleri



İnsan, hayatı boyunca toplam 52 adet diş çıkarır. Bunların 20'si ilk dişler, yani "süt dişleri," geri kalan 32'si de kalıcı dişlerdir. İstatistiklere göre, bebeklerin çoğu, ilk dişlerini 8,5 aylıkken çıkarır. Bunun üç ay aşağısı ve üç ay yukarısı da normal sayılmalıdır, ilk çıkan dişler, alt çenedeki iki kesici diştir. Bebek 30 aylık olduğunda, süt dişlerinin çıkışı tamamlanmıştır.

Seyrek de olsa, bazı bebeklerin ağızlarında dişle doğduktan görülür. Bu, normal dişlerden fazla olarak çıkan, ya da kemik yapısında, dokunun oluşturduğu bir yapıdır. Ya kendiliğinden kısa sürede düşerler, ya da kolaylıkla çıkarılmaları mümkündür. Eğer süt dişleri zamanında çıkmazsa ve bu gecikme ayları bulursa, bir doktora danışmakta fayda vardır. Çünkü diş çıkarmanın gecikmesi, bazen raşitizm (kemik zafiyeti) gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Süt dişleri normal olarak ağız mukozasında yara bere yapmadan, diş etlerini kanatmadan çıkar. Buna karşılık sert cisimlerin ısırılması sonucu ağrı, bazen da hafif bir iltihaplanma görülebilir. Bebeğin salyası fazlalaşır, huysuzlaşıp mızmızlanmaya, olur olmaz ağlamaya başlar.
Bebeğin diş çıkarması sırasında ağrısını ve bunun sonucunda ortaya çıkan huzursuzluk belirtilerini gidermek için eczanelerden uygun ilâçlar bulmak mümkündür. Bunlar bebeğin ağız içini aynca mikroplardan da temizler.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder