Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

23 Ağustos 2017 Çarşamba

Gözün gelişmesi



Göz yapı bakımından ilkel bir fotoğraf makinesini andırır, yaptığı işi en mükemmel makineler bile yapamaz. "Küçük çocuklar ne zaman görür?" sorusunun cevabını vermeden önce, iki gözle tek görme (binoküler görme) olayını ve kademelerini anlatalım.
Görme olayı sinir sisteminin gelişmesi ile doğru orantılıdır.
Her iki gözümüz fizyolojik olarak birçok refleksle birbirine bağlıdır. Sağ gözün sağa doğru bakması halinde, sol göz de aynı yöne hareket eder. Sol göz, sağ gözü çok az bir zaman farkı ile biraz gecikerek takip etseydi, "diplopi" dediğimiz çift görme olacaktı. Bütün bu hareketlerin aksamadan yapılması bu refleksler sayesindedir. İki gözün fizyolojik olarak birbirine bağlanması, hayatın ilk birkaç yılı içinde tam olarak gerçekleşir. Bu refleksler sayesinde tek gözle gördüğümüzden farklı olarak görme alanı daha genişlemiş, görme keskinliği artmış ve derinlik duyumu kazanılmıştır.
Bir gözümüzü açıp kapamak suretiyle de bu farkı anlamak mümkündür. Gözler doğumda bir tek şartsız refleksle birbirine bağlıdır. Bütün reflekslerin gelişmesi zamana ve kullanmaya bağlıdır.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder