Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

22 Ağustos 2017 Salı

Çocuklarda görme bozuklukları



Göz, vücudumuza oranla gelişmesini çok erken tamamlayan bir organımızdır. 9-11 yaşlarından önce yapılan her türlü tedavi ve müdahaleler iyi sonuç verir.
Gözün retina dediğimiz iç tabakasının hücrelerinin gelişmesi için cisimlerin görüntülerinin bu tabaka üzerine net düşmeleri gerekir. Koni denilen bu hücreler net görüşü ve renkli görmeyi sağlarlar. Basiller ise alaca karanlıkta görmemize yardımcı olurlar.

En başta cisimleri keskin ve net görüp görmediğimizi kontrol etmek yerinde olur. Bunun için normal bir mesafeden (asgarî 5 m) gözlerimizi sıra ile kapatarak normal büyüklükteki harfleri görmeye çalışalım. Sağlam bir gözün bu mesafeden rahat görmesi lâzımdır. Şayet göremiyorsak, görme bozukluğu var demektir. Eğer televizyonu da çok yakından seyretmek ihtiyacını duyuyorsak, görmemiz normal değildir. Baş ağrıları da görme bozukluklarının önemli bir belirtisidir.
Görme bozuklukları başlıca ikiye ayrılır:
1.Hipermetropi: Sonsuzdan gelen paralel ışınlar retina tabakasının arkasında odaklaşır. Göz ekseni genellikle normalden daha kısadır. Hastalar iyi göremediklerinden değil, göz yorgunluğundan şikâyet ederler. Devamlı çalıştıkları zaman göz ve baş ağrısından, kapak kenarlarının kızarıp çapak ve kepek yaptığından yakınırlar.
2.Miyopi: Göze gelen ışınlar retina tabakası önünde fokus yaparlar. Tahtadaki yazıları iyi seçememe, kitap ve deftere çok eğilme önemli belirtilerdir.

Yukarıda saydığımız belirtilerin görülmesi halinde göz uzmanına gitmek yerinde olur. Gözlük takmaktan korkmamak lâzımdır. Zamanında gerekli tedavi yapıldığı takdirde hastalığın daha fazla ilerlemesine engel olunabilir.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder