Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

17 Mart 2010 Çarşamba

Bebeği meme vererek besleme ve bebek gelişimine etkisi

Meme verme
Bebeği meme vererek beslemek, hazır mama ya da hazır sütle beslemekten daha rahattır: Ne süt hazırlamak vardır, ne de biberonla, emzikle uğraşmak... Üstelik, anne sütünün niteliği de bebeğin istenildiği zaman beslenmesine, yani belirli saatlere uyulmaksızın emzirilmesine olanak verir. Anne sütünün bebek gelişiminde önemi olmazsa olmazdır.

Genellikle çocuk uyanıp da bağırmaya başladığında meme verilir. Emzirme sayısı bebeğin isteğine göre değişebilir ( bir emzirmeyle ötekisi arasında en az 3 saat olmalıdır). Bununla birlikte, kısa bir süre sonra, kendiliğinden belli bir düzen kurulur; bebek belli saatlerde acıkır ve meme ister. Anne sütü bebek gelişimi için önemlidir.

Bebek doğduktan sonra ilk günlerde olağan olan bir kilo yitimi görülür. Bebeğin sıvı yitirmesinden kaynaklanan bir durumdur bu. Bir hafta içinde, doğduğu zamanki kilosuna yeniden ulaşacağından kuşkunuz olmasın. Meme emdikten sonra, ara sıra ağzından süt gelmesi de sizi kaygılandırmamalıdır.

Kilosunun hızlı artışından daha önemli olan, normal ve yeterli biçimde beslenmesidir. Bu, sabır isteyen bir iştir. Böylesine önemli bir işi bebeğin öğrenmesi için, çocuğa zaman tanımak gerekir. Aynı biçimde, doğumdan sonra göğsün yeni görevine yavaş yavaş alışması için de beklenmelidir. Kimi zaman memeyi biraz sertçe emmeye başlayan bebeğin ,meme uçlarına alışmasını ve memelerin sütle dolup şişmelerini beklemek hep sabır ister.
Doğru bir emzirmeye önce bir me¬meden başlanmalı, sonra öteki memeye geçilmelidir.

Bebek çok çabuk uykuya dalacak olursa, emmeye devam etmesi için usulca dürtüklenmesi gerekir.

Bebeğin içmesi gereken süt miktarı ağırlığına bağlıdır. Bebek kuramsal olarak, 24 saatlik bir zaman dilimi içinde ağırlığının altıda biri oranında süt almalıdır.

Birçok annenin boyuna yineleyip durduğu, kendisine de rahat ve huzur vermeyen yanlışlardan en yaygını, her yemekten önce ve sonraki "tartma" işidir. Bebeğin emdiği süt miktarı her öğünde değişebilir. Emme o sıradaki dış etmenlere olduğu kadar, bebeğin metabolizmasına da bağlıdır. Bu yüzden beslenmeyi haftalık zaman dilimlerine göre değerlendirmek gerekir.

Bebek en fazla 20 dakika sürelerle memede tutulmalıdır. Daha fazlası gereksizdir. Bebek bir süre sonra meme emmez memeyle oynar. Bu da memede tahrişe neden olabilir. Emzirme sona erdiikt sonra anne meme ucunu temiz bir bezle temizlemelidir.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder