Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

17 Ağustos 2017 Perşembe

Egzama



Alerjik bir deri hasta lığı olan egzama özellikle küçük yaşlarda daha sık görülür. Bu sebeple annelerin, hastalıkla ilgili şu önemli noktaları bilmelerinde fayda vardır.
1)Süt bebeği egzaması nedir? İltihaplı bir deri hastalığıdır. Eğer çocuk, ana babasından irsi olarak bu hastalığı almışsa, çok erken ortaya çıkar.

2)Bu hastalığa yakalanan süt çocuğunda ne gibi deri değişmeleri görülür? Derinin belli bir yerinde özellikle yüzde, yanaklarda, alında ve başta cilt kızarır, küçük küçük noktacıklar oluşur. Sonra bunlar kabarcık şekline dönüşür. Kabarcıklar çok kaşınır; çocuk çoğunlukla bunları kaşıyarak yolduğundan, hafif nemli yara yerleri kalır. Yaralar daha sonra kabuk bağlar. Daha büyük yaşlardaki çocuklarda görülen bir başka tür egzama da "kronik (müzmin) egzama"dır, çok kaşıntı yapar.
3) Egzamanın gidişini kötüleştiren sebepler nelerdir? Egzamalı yerin kaşınması sırasında iltihaba sebep olan virüslerin yaraya bulaşması ihtimali vardır. Bu durum tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilir.
4)Seboreik (kuru) egzama nedir? Derinin özellikle yağ salgılayan hücrelerinin çok olduğu yerlerde ortaya çıkar: Kulakların arkası, deri kıvrımlarının arası, alında saçların başladığı kısımlar gibi. Bu tür egzamada yara olmaz. Hasta kısımlar, yağlı bir kepek tabakasıyla kaplanmıştır.
5)Egzamalı çocuğun beslenme düzeni nasıl olmalıdır? Bol miktarda vitamin ve protein verilmelidir. Özellikle yaralara sebep olan egzamada, vücudun protein kaybı çoktur. Ayrıca organizmada antikor üretme yetersizliğinden dolayı, hastalıklara karşı direnç zayıflamıştır. Çocuğa verilen günlük süt miktarını biraz azaltmak gerekebilir.
6) Egzamalı çocuklarda deri bakımında nelere dikkat etmek gerekir? En önemli konu, son derecede sabırlı olmaktır. Deriyi tahriş edebilecek her türlü maddeyi kullanmaktan kaçınmalıdır. Doktorun koyduğu temizlik ve beslenme kurallarına uymak gerekir. 

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder