Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

29 Ağustos 2017 Salı

Diş çürümesi



Diş çürümesi, ne yazık ki, küçüklerin de, Diş çürümesi, ne yazık ki, küçüklerin de yetişkinlerin de başına musallat olan bir derttir
Gerek diş bakımının erken yaşlarda ve itinalı şekilde başlamaması, gerekse bazı irsi faktörler sebebiyle ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre, 2 yaşındakilerin % 60'ının ve 10 yaşındakilerin de % 70'inin dişleri çürüktür. Diş çürümesi, yavaş gelişen bir olaydır. Belirli ağız bakterileri, karbonhidratlardan bazı organik asitler oluştururlar.
Bu asitler de zamanla dişleri aşındırarak çürükler meydana getirirler.
Şekerli besinlerin diş çürümesinin baş sorumlulardan olduğu kesindir. Bunun izahı da şöyle yapılmaktadır: Metabolizma bozukluğu dolayısıyla şeker yemeleri yasaklanan kişilerde, diş çürümesine kesinlikle rastlanmamaktadır.
Diş çürümesine yol açan sebepleri şöyle toplayabiliriz:
İrsî özellikler, yetersiz diş bakımı, ağız salgılamasının yetersiz oluşu, dişlerin çıkış yerlerinde sapmalar, eğrilikler, hormonsal etkiler. (Kadınlarda diş dökülmesine, erkeklerden daha çok rastlanmaktadır).
Diş doktorlarının bu tehlikeden sakınmak için tavsiyeleri şunlardır:
1 Düzenli ve iyi bir beslenme (çocuklarda süt ve sütlü besinlerin bol alınması, sebze ve meyveye ağırlık verilmesi, yüksek besin değerli tahıllar).
2 Düzenli bir ağız diş bakımı ve temizliği,
3 Belirli aralarla diş doktoruna kontrole gitmek ve herhangi bir bozukluk veya çürüme belirdiğinde erkenden tedaviye başlamak,
4 Diş minesinin sertleşmesi ve böylece direnç kazanması için flor kullanmak. (Bu iş Avrupa ve Amerika'da, içme sularına flor eklenmesi yoluyla yapılmaktadır.) içinde flor bulunan diş macunları kullanmak veya düzenli şekilde Hor tabletleri içmek.
5 Dişlerin düzenli ve yerli yerinde çıkmaması da, diş çürümelerinde rol oynayan bir sebeptir. Çarpık veya eğri dişlerin aralarında açıklıklar olacağından, besin artıklarının burada birikmeleri kolaylaşacak ve böylece çürümeleri hızlanacaktır. O halde, zamanında yaptırılan diş düzeltmeleri, yalnız estetik açıdan değil, diş çürümelerini önleme bakımından da önem verilmesi gereken bir konudur.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder