Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

6 Ağustos 2017 Pazar

Çiçek hastalığı



En tehlikeli bulaşıcılardan sayılan çiçek hastalığı bir virüs tarafından meydana getirilir.   Virüsün vücuda girmesinden sonra, 10 13 günlük bir kuluçka devri geçer. (Kuluçka devri: Bir hastalığın mikroplarının bulaşmasından ilk belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre).
Bundan sonra hastalığın ilk belirtileri başlar: Yüksek ateş, sırt ve eklem ağrıları, kusma, baş ağrısı gibi. Yaklaşık iki gün sonra da, mercimek iriliğinde, kirli sarı renkte deri kabarcıkları görülmeye başlar. Bir hafta sonra bu kabarcıklar iltihaplanır. Hastanın ateşi yeniden yükselir ve kan dolaşımı güçlükleri çeker. Bundan sonra kabarcıklar patlar, içlerindeki iltihap akar, yerleri yavaş yavaş iyileşir.
Hastalık sırasında ortaya çıkabilecek en büyük tehlike, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesidir. Bu tehlikenin öldürücü olabilme oranı, çiçek hastalığına karşı önceden aşılanmamış kişilerde % 30 50 arasındadır. Batıda ve ülkemizde bu hastalık, sistemli aşı uygulaması ve aşı kampanyaları sayesinde, son yüz yıl içinde hemen tamamen önlenmiştir. Ancak ara sıra küçük çapta salgınlar görüldüğü de gözden uzak tutulmamalı ve dikkatli olunmalıdır. Türkiye'de ilkokula başlarken her çocuğun çiçek aşısı yaptırması mecburîdir. 

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder