Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

29 Nisan 2010 Perşembe

Doğru dokunuş bebek masajının sanatı


Bu hayatın temel mutluluklarından birisidir (masaj yetişkinlerin de çok hoşlandıkları bir şeydir) ve araştırmalar doğru şekilde dokunulan bebeklerin daha iyi geliştiğini ve daha iyi davrandığını ortaya koymuştur. Bebek masajı (herhangi bir sözcük kullanmaksızın) birbirlerinin vücut dilini daha iyi okumayı sağlayan ten tene bir iletişimdir.

Niçin Masaj?

Bebeğinize dokunmak sade bir eğlence olmanın ötesinde, bebek masajı daha iyi büyüyüp daha iyi gelişmesine yardımcı olur. Diğer kültürlerde bebeğin gelişimine yardımcı olmak için bebeğe dokunmanın büyük önemi vardır. Bazı doğu kültürlerin de. Eğer anneler bebeklerine günlük masaj yapmazlarsa kendilerini kınarlar. Araştırmaların en heyecanlı sonuçlarından birisi de dokunma ile gelişim arasındaki bağlantıdır. Bebekler sağlıklı gelişirler, bakın niçin.

Dokunma gelişimi sağlayan maddeleri harekete geçirir.

Sağlık bakımı sağlayan kişiler, kendisine çok fazla dokunulan bebeklerin daha iyi büyüdüğünü uzun zamandır biliyordu ve şimdi ise bu gözlemin temelini araştıran araştırmalar var.

Okşama, masaj ile bebeğin gelişimi arasında biyolojik bir bağ var gibi görünüyor. Dokunma gelişmeyi sağlayan hormonları harekete geçirir ve bu hormonların gelişim sağlayan etkilerine daha fazla cevap verebilecek önemli organların hücrelerinin oluşması için gerekli enzimleri yükseltir. Örneğin; bebek odasındaki prematüre bebekler ihtiyaçları olan kiloyu alabilecekleri halde, ekstra dokunuş alan bebekler %47 daha fazla kilo almışlardır.

Hayvan araştırmacıları anne hayvanın yalamaları ile bebeğin gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırdılar. Yeni doğan bebekler annelerinin sık yalanmasından mahrum bırakıldığı zaman (bebeğe masaj yapılmasıyla eşittir), gelişim hormonlarının seviyesi düşer ve köpeklerin gelişimi durur. Dokunulmayan köpeklere gelişme hormonu verilmiş olsa bile bir faydası olmamıştır. Sadece köpeklerin annesi onlara yeniden dokunmaya başlayıp onları yaladıktan sonra, yavru köpekler gelişmeye başlamışlardır.

Araştırmacılar insan yavrularının da, kendilerine dokunulmadığı zaman gelişim hormonlarının düştüğünü ve fiziksel küçülme adı verilen durumun yaşandığını bulmuşlardır; ilginç olan ise gelişim hormonu verilmiş olsa bile gelişimlerinde herhangi bir değişiklik olmamasıdır. Onlara sadece dokunulmaya başlandığı zaman büyümeye başlamışlardır. Bu buluş, dokunuşun gelişim hormonlarına cevap veren hücrelere ve hücre seviyelerine faydalı bir şeyler yaptığını göstermektedir.

Dokunma beyin gelişimini harekete geçirir. Vücut için dokunuştan daha iyi bir şey yoktur, bu akıl için de iyidir. Çalışmalar ekstra dokunuş alan bebeklerin beyin gelişimlerinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Bu niçin hoş bir iletişim? Araştırmacılar dokunuşun miyelin (beyinin etkilere daha çabuk cevap vermesini sağlayan beynin çevresindeki yalıtkan bir madde) gelişimini harekete geçirdiğine inanıyorlar.

Dokunma sindirimi harekete geçirir. Daha fazla dokunulan bebeklerin sindirim hormonlarının salgılarında artış olduğu gözlenmektedir. Araştırmacılar bunun, dokunulan bebeklerin /daha iyi gelişmesinin diğer sebebi olduğuna inanıyorlar. Dokunma bebeklerin sindirim sisteminin daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Sık masaj yapıldığı zaman bebeğin kolik ağrılarımda azalmalar gözlenmektedir.

Dokunma hareketleri düzenler. Ekstra dokunulan bebekler daha iyi ayarlanmış görünmektedir. Onlar gece daha iyi uyurlar, gün boyunca daha az huysuzluk yaparlar ve bakıcılarıyla daha iyi iletişim kurarlar. Dokunma bebekleri ayarlar. Masaj gece bebeğin uyumasını sağlayan en yardımcı etkenlerden birisi olabilir.
Dokunma bebeğin kendini tanımasını sağlar. Sevgi dolu ellerle bebeğe dokunulması, bebeğin vücudunun hangi bölgesinin daha hassas olduğunu, hangi bölgesinin daha fazla rahatlatılması gerektiğini öğretir. Dokunulmak ona önemli bir insan olduğu hissini verir, tıpkı bir insanın arkadaşına dokunarak ona vermeye çalıştığı mesaj gibi.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder