Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

17 Mart 2010 Çarşamba

Anne sütüyle besleme


Pek çok kadın meme vermemeyi aklına koymuştur ya da yalnızca kısa bir süre için emzirmeye kararlıdır. Bu kadınlar emzirmenin göğüslerini bozacağını sanırlar ya da hazır sütle beslemenin daha pratik ve rahat olduğunu düşünürler. Psikanalist Françoise Dolto, meme verme konusundaki görüşlerini şöyle açıklıyor:

Hemen şunu söyleyeyim ki, çocuk için anne sütünden daha iyi bir süt olamaz; anne sütünün içeriği bebeğin ilk aylardaki tüm gereksinimlerini karşılayacak yetkinliktedir. Sütün oluşması, bütün memelilerde olduğu gibi, fizyolojik bir olaydır.

Süt çocuğundur; annenin göğsünden onun için fışkırır ve emildikce yeniden üretilir. anne sütü bebeğin yalnız sağlığının güvencesi olmakla kalmaz, onun
ruhsal yaşamını da etkiler. Emzirmek, annenin sağlığının da bir güvencesidir:

Bunları göz önünde bulunduran yasa koyucu, çalışan anneler için süt vermeyi bir hak olarak belirlemiştir. Belli bir sayıda kadın işçi çalıştıran işyerinde bir süt odasının bulunması ve annelerin her üç saatte bir oraya giderek bebeklerini emzirmelerine izin verilmesi zorunludur.

Yine bu yüzden, kalabalık personel çalıştıran her işletmenin bir kreşi olmalı, başında da bir uzman hekim bulunmalıdır. Böylece çalışma saatlerinde annenin bebeğinin yânına giderek emzirmesi ve meme emme süresinin dışında da çocuğu uzman gözetimine bırakması mümkün olabilir. Hazır sütle beslemenin bir zararı da, mama vermenin rasgele biri tarafından yapılmasıdır: Yaşamının ilk aylarında bebeğin yalnızca süte değil, anne kokusuna, sesine, gülümse mesine de gereksinimi vardır.

Bebek ya vaş yavaş başka kokulara, seslere, yüzlere alışacaktır, ama, ilk günlerde anne sürekli yanında olmalıdır. Bebek bir başka kişiye iyice alıştıktan sonra, onu annesi kadar yakın biri olarak göreceğinden annesinin yanında bulunmasına gerek kalmadan doyurma işi ona bırakılabilir.

Yeni doğmuş bir bebek için en kötü şey, daha doğduğu andan başlayarak yabancılar tarafından beslenmesidir. Ne yazık ki, pek çok hastanede, hazır sütle besleme, anneleri birinci kişi durumunda olmaktan çıkarır. Bu işi hemşireler üstlenir.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Anneyle yavrusu arasında kurulan bağ açısından da memeyle besleme yeğlenmelidir.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder