Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

13 Eylül 2009 Pazar

Bebeğin İlk Muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Aslında yeni doğmuş bir bebek için muayene zamanı doğumdan hemen sonraki ilk dakikalardır. Normalde doğuma hekim girer, bebek ilk doğduğu anda hekimi ile karşı karşıya gelir ve ilk o anda muayenesi hekim tarafından yapılır.
Ama tabii birkaç günlük dönemde, günlük muayeneler yapılarak henüz doğum bebeğinde olmayan hastalıklar ya da rahatsızlıklar da ilk kontrollerle ortaya çıkarılmaya çalışılır.
Doğumdan hemen sonra yapılan bu muayeneden sonra , eğer bebek sezeryan olmuşsa ve anne yanındaysa günlük takiplerle hergün bebeğin muayenesi yapılır.
Bebek anne ile taburcu olduktan sonra 4. ve 6. gün tekrar muayeneye çağırılır. Bu 4. ve 6. günlerde bir takım metabolik tarama testleri, zekâ testleri dediğimiz troid fonksiyon testleri alınır, kan tahlilleri alınır. Bu genellikle topuktan alınan bir kanın bir kurutma kağıdına emzirilmesi yöntemiyle yapılan bir tarama testidir.
Aynı zamanda bebekte bu dönemde “sarılık var mı?” , “annesi ile emmesi nasıl?” “anne sütü alabiliyor mu?” , kaka sayısı değerlendirilir. Anneye aynı zamanda bebeğinin bakımı ile ilgili bilgi verilir.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder