Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

3 Haziran 2011 Cuma

Depresyon belirtileri

Depresyon ve belirtileri Depresyon çağımızın olağan bir hastalığı.depresyon, depresyon belirtileri, depresyon testi, depresyon çeşitleri vs. hakkında en gücel bilgiler depresyontedavisi.net sitesinde bulunmakta.Depresyon bireyde genetiksel, çevresel veya hormonal bozukluklar neticesinde meydana gelen çökkünlük durumudur. Aşağıdaki dokuz depresyon belirtisinin en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak kaydıyla), en az 14 gün boyunca var olması durumuna depresyon belirtileri denir. majör depresyon denir.

1-Depresyon hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün bir duygu-durum hali ( kendini mutsuz,ağlamaklı,kederli hissetme hali).
2- Depresyon hemen her gün yaklaşık gün boyu süren tüm ya da çoğu etkinliğe karşı ilgi ve zevk almada azalma (daha önce keyif alınan işler,hobiler ve alışkanlıklardan artık hoşlanmama,mecburen yapma hali,(dünyayı verseler umurumda değil şeklinde bıkkınlık hisleri,bazı kişilerde cinsel isteksizlik ).
3-Diyet uygulanılmamasına karşın önemli derecede kilo kaybı ya da alımı ( bir ay içinde vücut ağırlığının %5 ‘inden fazlasının artması ya da azalması) ya da hemen her gün iştahta artma yada azalmanın olması.
4-Hemen her gün uykusuzluk ya da aşırır uyku hali.
5-Hemen her gün olağan beyinsel ve vücutsal işlevsellik,hareketlilik halinde azalma ya da huzursuzluk (oturmayı veya yatmayı yeğleme ya da sıkıntıdan yerinde duramama)
6-Hemen her gün halsizlik ,yorgunluk hisleri,daha önceki günler kadar enerjik hissetmeme.
7-Hemen her gün kendini değersiz hissetme,küçük görme,kendini beğenmeme,suçlu ya da günahkar hissetme hali.
8-Hemen her gün düşünme ya da konsantrasyon yeteneğinde azalma olması (konuşulanlara,okunan şeylere,izlenilen tv programlarına dikkatini verememe, söylenilenlerin bir kulaktan girip diğerinden çıkması gibi) ya da kararsızlık hali.
9-Tekrarlayan ölüm düşünceleri,intihar planları veya eylemlerinin varlığı.
Devamını Oku!

Read Comments

2 Haziran 2011 Perşembe

Çocuk sağlığı ve beslenme


Kişi ve toplum sağlığının gelişmesinde beslenmenin çok önemli bir yeri vardır. İyi beslenme, kişinin büyümesi, gelişmesi, beden ve ruh sağlığını sürdürmesi, hastalıklara özellikle de enfeksiyon hastalıklarına karşı dayanıklı olması için gereklidir. Çocuk sağlığı açısından ise beslenme daha büyük bir önem taşır. Çünkü büyüme ve gelişme olaylarının en yoğun ve hızlı bir biçimde gerçekleştiği yaşantı dönemi çocuklu dönemidir.

Çok eskiden beri hastalıklarla alınan besinler arasında bir ilişki olduğu düşünülmüştür. Hipokrat bazı besinler insanlara yaramadığını ileri sürmüş, Lavoisier besinlerin sindirimi ile ilgili ilk çalışmaları gerçekleştirmiştir. 20. yüzyılda büyüme için bazı proteinlerin gerekli olduğu, canlıların değişik vitamin ve minerallere ihtiyaçlarının bulunduğu hayvan deneyleriyle gösterilmiştir. Bugün hala, çok karmaşık olan hormonal etmenlerin ve enzimatik değişikliklerin beslenmeyle olan ilişkilerini tam olarak çözememiş olmamıza rağmen, bildiklerimiz beslenme bozukluklarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirmeye ve kişiler için iyi bir beslenme programı düzenlemeye yeterlidir.

İnsanın beden ve akıl gelişimi beslenmenin bir ürünüdür.Doğuştan gelen akıl yetenekleri, iyi bir beslenme ve sosyo-kültürel çevre var ise gelişebilir. İnsan beyninin intrauterin dönemde oluştuğu ve yaşamın ilk üç yılında gelişmesini büyük ölçüde tamamladığı deneysel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu dönemlerde çocuğun kötü beslenmesi, beyin yapısının eksik ve bozuk olmasına yol açar. Daha sonraki yıllarda, çocuk iyi beslense bile bu yapısal bozukluk düzeltilemez. Bu çocuklar, daha geç ve güç öğrenir, davranış bozuklukları gösterirler. Beden gelişmeleri de daha yavaştır, bodurluk ve kavrukluk sık olarak görülür, intrauterin dönemde çocuğun beslenmesi ise anne beslenmesiyle çok yakından ilişkilidir. O nedenle, çocukların sağlıklarım korumak ve geliştirmek üzere beslenme konusunu ilgilendiren girişimlerin ilk uygulama basamağı, annelerin ve gebelerin beslenmesine yönelik olmalıdır. İntrauterin dönemde çocuğun beslenmesini değerlendirmeye yönelik en önemli ölçüt doğum ağırlığıdır. Doğumdan hemen sonra ölçülen ağırlık doğum ağırlığı olarak adlandırılmaktadır. Bu değer eğer 2500 gr'ın altındaysa o zaman düşük doğum ağırlığı söz konusudur. ICD-10 da düşük doğum ağırlığının sınıflandırılması şu şekilde yapılmıştır.
Düşük doğum ağırlığı (low birth wight): 2500 gr'ın altı
Çok düşük doğum ağırlığı (very low birth weight): 1500 gr'ın altı
Aşırı düşük doğum ağırlığı (extremely low birth weight): 1000 gr'ın altı
Devamını Oku!

Read Comments