Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

21 Aralık 2011 Çarşamba

Anne sütünün önemi ve bebek dostu hastane kavramı


Anne sütü ile beslemenin desteklendiği, uygulandığı, bu konuda yoğun bir çabanın gösterildiği tüm sağlık kuruluşları ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından Bebek Dostu Hastaneler olarak nitelendirilmektedir. Bir hastanenin Bebek Dostu niteliğini kazanması için şu özelliklerin olması gereklidir:


A) Sağlık Kuruluşunun Politikası Açısından

1- Sağlık kuruluşunun, anııe sütü ile beslenmeyi özendirici,.destekleyici ye sürdüriicü açık bir politikası var mı?
2- Bu politika, hizmeti sunan kişilere iletilmiş mi? Konu ile ilgili olarak yazılı veya sözlü açıklamalar yapılmış mı?
3- Anne sütü ile beslemenin etkinliğinin ölçülmesi için bir sistem oluşturulmuş mu? Örneğin yatan annelerin ne kadarının emzirmeye devam ettiği yolunda kayıt tutuluyor mu?

B) Personel eğitimi açısından

4- Sağlık kuruluşunun emzirme ile ilgili politikası saptanırken, bü konu ile ilgilenen tiim diğer kuruluşların ve genelde toplumun görüşü ve desteği ile katılımı sağlanmış mı?

5- Bu sağlık kuruluşunda çalışan tüm personel anne sütü ile beslemenin önemini, yararlarını, kuruluşun politikasını destekleyebilecek sürdürebilecek düzeyde kavramış mıdır?
6- Bazı personele lâktasyon konusunda özel bir eğitim verilmiş midir?

C) Hizmet Birimlerinin Yapısı ve Fonksiyonları

7- Antenatal kayıtlar emzirme konusunun anne ile görüşüldüğü işaret emkte midir? Bu bakımdan;
- Annenin dikkati emzirme konusuna çekilmiş midir?
- Annenin memeleri muayene edilmiş midir?
- Annenin daha önceki emzirme öyküleri alınmış mıdır?
- Annenin ne sıklıkta ve ne süre emzirmiş olduğunun öyküsü alınmış mı- dır?
- Daha önceki emzirmeleri sırasında sorunla karşılaşıp karşılaşmadıkları araştırılmış mı?
- Daha önceki emzirme sorunlarında kimden ve nasıl bir yardım aldıkları, saptanmış mı?
8- Doğum sırasında annenin antenatal kaydını elde etmek mümkün müdür.
Eğer bu kaydı elde etmek mümkün değilse, 7. maddede belirtilen konular konusunda kurum personeli bilgilendirilmiş midir? Daha önce hiç eıtıiirmemiş olan kadınlar ile geçmişinde emzirme ile. ilgili olarak sorumlar yaşayan kadınlar sağlık personeli tarafından özel bir ilgi ve destek görmekteler mi?
9- Doğum şırasında analjezik, anestezJk veya sedatif kullanımına karar verilirken bu ilaçların emzirmeye olan etkileri de dikkate alınrna.kta mıdır? Personel bu etkilerin neler olabileceğini biliyor mu?
10- Genel olarak yeni doğanlar:
- Doğumun ikinci evresi bittikten sonraki 5 dakika içerisinde annelerine gösteriliyor mu? ,
- Koruyucu olarak bebeğin gözüne gümüş nitrat veya antibiyotik damlatılmadan önce annelerin in in kucaklarına veriliyor mu?
- Doğumun ikinci evresi bittikten sonraki yarım saat .içerisinde annelerinin göğüsü üzerine yatırılıyor ve en az bir saat süre ile bu şekilde kalmaları sağlanabiliyor mu?
11- Anne ile bebeğinin aynı odada kalmasını sağlayan bir politika var mı? bebeklerin anne ile birlikte aynı yatağı paylaşması sağlanıyor mu? Bebeklerin annenin yatağının yanındaki portatif yataklarda yatması sağlanabiliyor mu?
Anne ile bebeğinin aynı odada kalması sadece gündüz; saatlerinde sağlanabiliyorsa, gece saatlerinde en az 3-4 saatte bir bebeğin anne yanma getirilmesi sağlanabiliyor mu?
12- Anne sütü salgılanması başlamadan önce bebeğe herhangi bir besinin verilmeye başlanması bu sağlık kuruluşunda yasaklanmış mı?

D) Sağlık Eğitimi Açısından:

13- Tüm anne adayları gebelik ve emzirme dönemlerindeki besin gereksinimlerinin neler olduğu konusunda ve bu dönemlerdeki ilaç kullanımının tehlikeleri konusunda bilgilendirilmiş mi?
14- Emzirme konusunda bilgilendirme ve eğitim antenatal izlemelerde rutin olarak yapılıyor mu?
15- Laktasyon konusunda özel eğitim almış olan sağlık personeli emziren annelere, sağlık kuruluşunda kaldıkları sürede ve taburcu işlemleri sırasında bilgi vermek için hazır bulundurulabiliyor mu?
Bu kişiler laktasyonun fizyolojisi ve devamının nasıl sağlanacağı konusunda;
Meme ucu çatlakları, göğsün ağrılı oluşu gibi sık rastlanılan konularda;
bu sorunlar ortaya çıktığında nereden yardım göreceği konusunda annelere yeterli eğitim yapabiliyorlar mı?
16- Sezeryan ile doğum yapan, prematür doğum yapan, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getiren, herhangi bir nedenle özel bakım ihtiyacı olan bir bebek dünyaya getiren annelere de emzirmenin desteklenmesi konusunda eğitim yapılıyor mu?
17- Emziren annelere konu hakkında geçerli ve güvenilir bilgiler veren basılı materyal dağıtılıyor mu?

E) Taburcu Olma Sırasında:

18- Bebek ve kişisel bakımı ilgilendiren ve annelere dağıtılan malzemelerin arasında emzirmeyi önleyici biberon, emzik, bebek formülleri gibi malzemenin olmamasına dikkat ediliyor mu ?
19- Bebeklerini anne. sütü ile beslemeyen annelere, ve onların aile.çevrelerine taburcu işlemleri sırasında, bu hazır mamaların nasıl hazırlanacağı ve kurallara uyulmazsa ne gibi tehlikelerin doğabileceği konusunda yeterli bilgi veriliyor mu? Bebeklerini anne sütü ile besleyen annelere ise bu şekilde bilgilerin verilmemesine özen gösteriliyor mu?
20- Her anneye ppstnatal izleme ye bebeğin ilk muayenesi için belli bir gün veriliyor mu? Bu süre içerisinde emzirme ile ilgili bir sorunda neler yapması gerektiği öğretiliyor mu?
Bu yirmi sorunun hepsini de evet olarak yanıtlamış olan sağlık kuruluşları "Bebek Dostu Hastaneler veya Sağlık Kuruluşları" dır.

Read Comments

0 yorum:

Yorum Gönder