Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

11 Ağustos 2010 Çarşamba

Anne sütünün sağılması



Emzirmek için bebeğinizin yanında olamadığımız zamanlarda, ona yine de anne sütü verilmesini isteyebilirsiniz. Bunun için, sütünüzü önceden sağmanız gerekecektir. Steril bir kaba elle ya da pompayla yeteri kadar süt sağdıktan sonra, bunu steril plastik huni yardımıyla steril biberonlara azar azar aktarabilirsiniz. Biberonların ağızlarım sıkıca kapatmalı, üzerlerine sütun sağıldığı tarih ve saati belirten etiketler iliştirmelisiniz. Hemen dondurmak koşulu ile sütü buzlukta iki ay saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklandığı takdirde, 24 saat içinde kullanılmalıdır.
Göğüslerinizin fazla dolgun olduğu durumlarda da sütünüzü sağabilirsiniz. Sütün sağılması hem ağrıyı azaltır, hem de süt üretimini arttırır.

MEME POMPASI İLE SAGMA
Süt sağma işlemini hızlandıran çeşitli meme pompalan vardır. Şırınga tipli pompa, en etkilisidir. Bu pompanın emiş gücüyle çalışan iç ve dış silindirleri, piston tipi bir hareketle sütü dışarı çeker. İç silindirin huni kısmım meme başınıza sıkıca kapatın, sonra dış silindiri devamlı ileri geri hareket ettirin. Birkaç dakika içinde süt gelmeye başlar.

ELLE SAGMA

Süt kanallarınızı harekete geçirmenin en iyi yolu elle dokunmaktır. Ellerinizin temizliğine dikkat ederek, memenize masaj yapın. Koyu renkli alana ve meme basma yavaşça vurun, sonra başparmaklarınızı koyu renkli alanın üst kısmına, diğer parmaklarınızı da alt kısmına koyun. Ritmik bir şekilde göğsünüzü sıkıp gevşetin. Birkaç dakika içinde süt gelmeye başlar.

MAKINELI POMPA ÎLE SAĞMA
Pille veya elektrikle çalışan ev tipi pompalar, otomatik sıkma hareketi yaparak daha hızlı süt sağar. Makineli pompaların genellikle biberon şişesi takılacak yeri de olduğundan, süt doğrudan biberona sağılabilir. Bu da onları biraz daha kullanışlı hale getirir.

Devamını Oku!

Read Comments

Anne sütü emzirme pozisyonları


Çoğu anne emzirirken alçak bir koltuğa dik olarak oturmayı yeğlemekte ise de. Bazen yatakta emzirmek de rahat ve uygun olabilir. Bebeğiniz küçükken değ pozisyonları denerseniz, hep aynı pozisyonda ısrar etmez. Gün boyu değişik pozisyonları denemek, ağrıları önlemek açısından da iyi bir düşüncedir.

UZANMA POZISYONU
Dikişleriniz varsa ve oturmak size acı veriyorsa, bu pozisyon yararlı olacaktır. Aynı zamanda, geceleri emzirmek için de uygundur. Arkanıza yastıklar koyarak, yanlamasına uzanın. Bebeği, ağzı memenize denk gelecek şekilde kolunuza yatırın, kendinize yaklaştırın ve diğer elinizle memeyi verin.

KAVRAMA POZISYONU
Kıpır kıpır bir bebeğin emzirme sırasında rahat durmasını sağlamak için ya da sezaryen ile doğum yaptıysanız, bu pozisyonu denemenizde yarar var. Ayaklarınızı bitiştirip dizlerinizi kaldırarak, dik oturun. Kucağınıza bir yastık koyun ve bebeği, yüzü size dönük olarak yastığa yatırın. Gövdesini kolunuzla kavrayıp basını ve boynunu ellerinizle destekleyerek. Kendinize çekin.

Devamını Oku!

Read Comments