Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

27 Temmuz 2010 Salı

Bebeği emzirme

Anne sütü bebeğin büyümesi için gerekli bütün besin maddelerini içerir ve bebek için çok önemli olan ilk aylarda bağışıklık sisteminin kurulmasına yardımcı olur Aynı zamanda, anneye rahatlık sağlar emziren anne mama hazırlamakla biberonları sterilize etmekle uğraşmaz Kendi sütü. her zaman uygun sıcaklıkta hazırdır. Bunun yanında, bebekle kurduğu tensel yakınlık eşsiz bir duygudur ve aralarındaki sevgi bağını güçlendirir.
Bebeğinizin ilk altı aylık gelişimi, hayatındaki en hızlı gelişme dönemi olacaktır. Bebekler, dört ay civarında doğum kilolarının iki katına, bir yılsonunda da kabaca bunun üç katına ulaşmış olurlar. Normal fizik ve zekâ gelişimi için. Bebeğinizin sağlıklı ve düzenli beslenmeye gereksinimi vardır.

BEBEĞİN ISTEĞINE GÖRE EMZİRME

Anneler, kimi zaman bebeklerinin yeterli süt enlemediğinden veya göğüsleri küçük olduğu için az süt verdiklerinden endişe ederler. Süt yağ dokusunda değil, süt bezlerinde üretilir. Bu nedenle, göğüslerin büyüklüğü ile süt üretimi arasında bir ilişki yoktur. Bebeğinizden istek aldığınız ve onu isteği doğrultusunda beslediğiniz sürece, bebeğiniz gereksindiği besini alacak doktorunuzun düzenli tartı kontrolleri de bunu doğrulayacaktır.
İsteğe göre beslenme, tamamen bebeğinize bağlıdır Bazı bebekler kısa sürede doyar ve saat başı beslenmek isterler. Bazıları da düzenli olarak dört saat ara ile emerler.
Ürettiğiniz sütün miktarı, bebeğinizin emdiği miktara bağlıdır. Göğüsleriniz, bebeğin istediği miktarda süt üretmek için bebek tarafından uyarılmış olacaktır. Bu nedenle, sizi listeler değil, bebeğin iştahı yönlendirmelidir.

EMZIRMENIN YARARLARI

Emzirilen bebekler, ishal, solunum enfeksiyonu ve kızamık gibi hastalıkları pek geçirmedikleri gibi, anne sütü inek sütünden daha kolay sindirildiğinden, nadiren kabız olurlar. Ayrıca, süt üretimini sağlayan oksitosin hormonu rahmin kasılıp daralmasını sağladığı, bu da karnın doğumdan önceki haline dönmesini kolaylaştırdığı için, emziren anneler bebeklerini biberonla besleyen anneler den daha çabuk forma girerler. Emzirme, aynı zamanda kadında meme kanseri riskini azaltır.

EMME REFLEKSINI UYARıN

Bebeğinizi kolunuza rahatça yerleştirin. Bebeğinizin yanağına hafif bir fiske vurun ki başını size doğru çevirip emmeye hazırlansın.


MEME BAŞINI BEBEĞINIZE DOĞRU UZATıN

Serbest elinizle memenizi tutarak meme başım bebeğin ağzına yaklaştırın. Bebek ağzını otomatik olarak açmazsa ağzını açıncaya dek, meme başıyla dudaklarını ve yanağım gıdıklayın.


BEBEĞİN MEMEYİ TAM OLARAK KAVRAYIP KAVRAMADIĞINI KONTROL EDİN


Gerektiği gibi beslenebilmesi için, bebeğiniz meme başınızdaki koyu renkli bölgeyi sımsıkı kavramalıdır. Meme başınızı diliyle damağı arasına sıkıştırdığını hissetmeli ve emdikçe çenesinin hareket ettiğini görmelisiniz.

BEBEKLE GÖZ GÖZE GELIN

Emzirme işlemi, bir rahatlatma ve ödüllendirme olayına dönüştürülebilir. Bebeği emzirirken, onunla konuşun, göz göze gelin, gülün, göğsünüzde oynamasına izin verin. Böylelikle, emmeyi zevkli bir olay haline getirir ve sizin kokunuzu hisseder.


GÖĞSÜNÜZÜ GERI ÇEKIN

Göğsünüzdeki sütün bittiğini hissettiğinizde, serçe parmağınızı bebeğin ağız kenarına kaydırarak, emmeye ara vermesini sağlayın. Bebek memenizi bırakmadan göğsünüzü çekerseniz, meme başım acıtırsınız.


DIGER MEMENİZİ VERIN

Bebeği diğer memenize aktarmadan önce, gerektiği takdirde gazını çıkarın. Sonra bebeği diğer kolunuza yatırın ve ikinci memenizi emzirin.

Devamını Oku!

Read Comments

Bebeğin gazını çıkartmak

İster annesi emziriyor, ister biberonla besleniyor olsun, bebek, emdiği sütle birlikte hava yutabilir Bu hava midesinde kabarcıklar oluşturarak bebeği rahatsız eder. Bebeğinizin karnı ağrıyorsa, ağlar. Midesinde dolgunluk hissederse, büyük olasılıkla emmeye devam etmeyecek, ancak kısa süre sonra yeniden acıkacaktır. Bu nedenle, birikmiş havayı atmasına yardımcı olmalısınız.
Bebekler, anne memesini biberon emziğinden daha sıkı kavrayabildiklerinden. annenin emzirdiği bir bebeğin gazım, eğer gerekiyorsa her bir memeyi emdikten sonra çıkarmak yeterlidir.

Öte yandan biberonla beslenen bebeğin gazının daha sık. hatta beslenme sırasında, çıkarılması gerekir. Bununla birlikte, gazını çıkartmak amacıyla bebeğin beslenmesini kesintiye uğratmamak, kendiliğinden duraklamasını beklemelisiniz.

ÖNLÜKLER

Beslenme sırasında ya da beslenmenin hemen ardından bebeklerin bir miktar süt kusması olağandır.

Bu nedenle, bebeğin giysisini korumak için ona bir önlük takmalı, kendi üzerinize de bir bez yaymalısınız. Plastik astarlı önlükler bu iş için çok uygundur

Bebeği, başı omzunuzun üzerinden arkaya bakacak şekilde kucaklayın. Bir elinizle altından desteklerken, diğer elinizle sırtını ovalayın ya da hafifçe sırtına vurun.

BEBEĞİ OTURTARAK GAZıNı ÇıKARMAK

"Bebeği dikkatle kucağınıza oturtun. Bir elinizle göğsüne destek verirken, diğer elinizle sırtını ve omuzlarını ovalayın ya da hafifçe vurun.

BEBEĞI DIZLERINIZE YATıRARAK GAZıNı ÇıKARMAK

Bebeği, bir dizinize karnı, bir dizinize de göğsü gelecek şekilde kucağınıza yatırın. Yüzü bacağınıza gömülmemek ve ağzı tıkanmamalıdır. Tek elle veya her iki elle sırtını ovalayın ya da hafifçe vurun.

Devamını Oku!

Read Comments