Anne sayfasında anne ve bebek sağlığı, bebek gelişimi ve bebekler hakkında aradığnıız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
RSS

23 Kasım 2009 Pazartesi

Kadında kısırlık nedenleri


Kadındaki en önemli kısırlık sebepleri yumurtlama bozuklukları, endometriozis ve tüplerin hasarlı veya tıkalı olmasıdır. Erkekte görülen kısırlık nedenleri arasında ise sperm sayısının, hareketliliğinin yetersiz olması ve bazı durumlarda da sperm hücrelerinin anormal olması sayılabilir.

Kadında kısırlığın nedenleri

1. Yumurtlama bozuklukları:
Kadında en sık görülen kısırlık nedeni yumurtlama bozukluklarıdır. Yumurtlama (yumurtanın yumurtalıklar dışına atılması) olmaksızın döllenme ve gebelik oluşamaz. Yumurtlama bozukluğu dendiğinde yumurtlamanın hiç olmaması veya düzensiz ve seyrek olması anlaşılır. Adetlerin seyrek veya hiç görülmemesi çoğu zaman bir yumurtlama bozukluğunu gösterir ancak adetlerin tamamen düzenli olduğu durumlarda da yumurtlama bozukluklarına rastlanabilir. Yumurtlama bozuklukları başlıca üç grupta toplanabilir.

Yumurtalıklardaki yumurta üretimini uyaran hormonların doğuştan eksikliğine bağlı olarak beyin sapından salgılanamaması:Bu durumda kadında ergenlikten itibaren hiç adet kanaması görülmez.

Beyin sapından süt hormonu prolaktinin normalden fazla salgılanması: Bu durum genellikle bu bölgedeki iyi huylu bir tümörün varlığına bağlı olmakla beraber bazen hiçbir sebep bulunamaz. İyi huylu tümörlerin cerrahi yollarla çıkarılması veya sebep bulunamadığı durumlarda çeşitli ilaç tedavileri ile prolaktin seviyeleri düşürülerek yumurtlama normal hale getirilebilir.

Polikistik over sendromu: Bu hastalığın tipik formunda genel olarak adetler düzensiz ve seyrektir (yılda 3-4 adet). Bazı hastalarda adetler hiç görülmezken diğerlerinde tamamen normal olabilir. Hastalar genellikle şişmanlamaya yatkındırlar. Ciltte ve saçlarda yağlanma, sivilce gibi problemler sıkça görülür. Yumurtalıklarda normalden fazla sayıda yumurta bulunmakta ve bunlar erkeklik hormonu salgılayarak normal yumurta gelişimini engellemektedirler.

2. Tüplerin hasarlı ve tıkalı olması:
Tüplerin kısmen veya tamamen tıkalı olması sperm ile yumurtanın buluşmasını engelleyerek döllenme ve gebeliği olanaksız kılar. Tüplerdeki bu hasar geçirilmiş enfeksiyon, endometriozis veya geçirilmiş bir ameliyat sonrası kalan karın içi yapışıklıkları gibi birçok nedene bağlı olabilir. Tüpler bir dış gebelik sonucu da hasara uğrayabilir. Gelişmiş ülkelerde cinsel yollardan bulaşan enfeksiyonlar tüplerdeki hasarın en önemli nedenidir. Ülkemizde çocukluk çağında alınan verem mikrobu da tüplerde geri dönülemez hasar oluşturmaktadır.

3. Endometriozis
Endometriozis rahim içini döşeyen dokunun (endometrium) rahim dışında gelişmesidir. Endometriozis en sık olarak rahimi yerinde tutan bağlara yerleşmektedir. Diğer sık görüldüğü bölgeler ise rahim yüzeyi, tüpler ve yumurtalıklardır. Endometriozis tıpkı rahim içini döşeyen doku gibi hormonlara duyarlı olup adet sırasında kanar. Karın içinde oluşan bu mikro kanamalar zamanla iltihabı benzeri yangısal durum oluşturmakta ve yapışıklıklara sebep olmaktadır. Endometriozis yumurtalıklarda yerleştiği zaman kist oluşumuna neden olmaktadır. Bu kistlere endometrioma adı verilir.

Endometriozisin en önemli belirtileri adet öncesi ve adet sırasında ağrı, ilişki esnasında veya sonrasında ağrı, düzensiz şiddetli adetler ve kısırlıktır. Daha az görülen diğer belirtiler yorgunluk, adet esnasında bağırsak hareketlerinin şiddetlenmesi veya ishal, kabızlık gibi diğer sindirim sistemine ait belirtilerdir. Bunların yanı sıra endometriozis bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeyebilir.

Endometriozisi olan kadınların yaklaşık yüzde 50''sinin çocuk sahibi olabilmeleri için tedavi gerekir. Yine kısırlık nedeni ile başvuran kadınların yaklaşık yüzde 25''inde endometriozis saptanmaktadır.

4. Rahim ağzına ait problemler:
Rahim ağzındaki yapısal, enfeksiyona ait veya bu bölgedeki salgıya (mukus) ait bozukluklar kısırlık sebebi olabilir. Rahim ağzından salgılanan mukus spermlerin genital yoldan taşınmasını kolaylaştırır. Östrojen ve progesteron hormonları etkisi altında mukusun siklus sırasında miktarı ve niteliği değişir. Polip gibi iyi huylu tümörler veya bu bölgeye uygulanmış olan cerrahi girişimler kısırlık sebebi olabilmektedir.

5. Alerjik nedenler:
Alerjik nedenler kısırlık nedeni olabilmekle birlikte teşhisleri ve tedavileri zordur. Alerjik ajan spermlerde veya mukusta bulunabilir. Antisperm antikorları adı verilen bu alerjik durumların tedavi etkinliği belli değildir ve tedavi edilen veya edilmeyenlerdeki gebelik oranları çok farklı değildir. Bu nedenle rutin olarak ölçülmelerinin gerekliliği tartışmalıdır.

Kaynak : http://www.bebek.com/bebegim-olmuyor-kadinda-kisirlik-nedenleri-cnt2-13-1-211.html

Devamını Oku!

Read Comments

17 Kasım 2009 Salı

İshal Maması

Bebeklerde ishali gidermek için bitkisel tedavi yöntemleri;


Havuç çorbası

Y
arım kilo taze havucu kesip bir litre suyun içerisinde 1:30 saat kaynatın. Süzerek yumuşak bir hale getirin. Ve çocuğunuza mama yerine verin.

Diğer ishal önceliyici bitkiler;
  • Keçiboynuzu
  • pirinç lapası

Devamını Oku!

Read Comments

Varikosel nedir ?

Varikosel dilimizde kısırlık olarak bilinir. Toplardamarların iç yüzeyinde kan dolaşımını düzenleyen kapakçıklar işlevlerini yitirmiştir ve kanı boşaltamamaktadır. Testisten çıkan toplar damarların aşırı ve anormal olarak genişlemiş olması, testiste ısı etkisi ve beslenme bozukluğu sonucu sperm üreten hücreleri toksik bazı maddelerle karşı karşıya bırakır. Bu durum maddeler testis içinde etki yarattığı için sperm oluşumunu kötü etkiler. Testislerin sonografik muayenesi ve damarsal araştırılması gerekir. Böyle bir durum cerrahi müdahale ile düzeltilir.
Devamını Oku!

Read Comments

Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi kadında toplanan yumurtaların dış ortamda, laboratuvar ortamında eşinden alınan spremler ile döllenmesi ve oluşan empriyoların 2 - 5 gün sonra kadın rahimine yerleştirilmesidir. Tüp bebek yöntemi ilk defa İngilterede 1978 yılında Loise Brown isimli bir kız bebeğin dünyaya gelmesiyle başlamıştır.

Tüp bebek tedavisi uzun sürelidir ve 3 aşamadan oluşmaktadır.

  1. Yumurta gelişiminin amacı ile çeşitli hormonlar kullanılkmaktadır.
  2. Yumurta toplanması
  3. Embriyo oluşturmak üzere kadından alınan yumurta ve erkekten alınan spremlerin döllenmesinden sonra 2 - 5 gün laboratuvardaki inkübatörlerde saklandıktan sonra embryo transferi. Transferden 10-12 gün sonra gebelik testi yapılır.

Devamını Oku!

Read Comments

Anne sütünün önemi

Anne sütü bebeğin büyümesi ve gelişmesi açısından çok önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon riski daha azdır. Bebeğin anne sütünü sindirmesi daha kolay olur ve meme emmesi ile üz kaslarının ve kemiklerinin gelişmesini sağlar.

Doğumdan sonra bebeğin emmesi annenin doğum sonrasında kanamasının durmasında yardımcı olur ve kanama riskini daha aza indirir. Bebeğin enne sütünü içmesi anneyi meme kanserinden korur.



Devamını Oku!

Read Comments

Anne Sütü Arttırmak İçin

Anne sütü yetersiz geldiği zaman kadınlar mama vererek yanlış yaptıklarının farkına varmazlar. Anne sütünü arttırmak için sürekli sulu yiyecek ve içecekler kullanılmalıdır.

Anne sütü arttırmak için Bitkiler;

  • Kara üzüm
  • Soğan
  • Bulgur
  • Çemen otu
Bebek emzirme yaklaşık olarak 20 - 30 dakika sürmelidir. Bebeğinizi emzirirken kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlayın. Bebek doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir.Geceleri emmek isteyen bebeği annenin emzirmesi çok önemlidir.


Devamını Oku!

Read Comments

Küçük Göğüslere Bitkisel Tedavi


Küçük Göğüslü Kadınlar İçin Bitkisel Çözümler
Cerrahi uygulamalarla göğüslerini büyütmeye çalışan kadınlar artık bitkilerle kolayca göğüslerini büyütebilirler. Göğüslerin büyümesi özellikle hamilelik döneminden sonra artar. Tıptaki gelişmeler doğal maddelerle göğüs büyüten, hiçbir riski olmayan, ameliyatsız bir tedavi alternatifi ortaya çıkardı.




Göğüs Geliştirici Bitkiler



Damiana: Özellikle afrodizyak olarak tanınır. Günümüzde birinci sırada kadın rahatsızlıklarında kullanılıyor.

Melek otu: Kadın rahatsızlıkları en önemli kullanım alanı. Dolaşım bozukluğu, kabızlık, diyabet, kanser de kullanılmaktadır. Kadında hormon metabolizmasına etki gösterir.

Oğul otu: Anti mikrobik özelliği var. Huzursuzluk, korku ve yara iyileşmesinde kullanılır. Kas kramplarını çözer.

Aslan kuyruğu: Çayı yıllardır kalp problemleri ve kadın rahatsızlıklarında etkin bir tedavi olarak kullanılıyor.

Bostan otu: Çok eski yıllarda sarılık, böbrek/ mide rahatsızlıkları, migren problemlerinde kullanılıyordu. Uzun yıllardır kadın rahatsızlıklarında kullanılıyor.

Devamını Oku!

Read Comments